Logo Xelion wit

Demo aanvragen

Wil je graag een demo van Xelion? Dat kan! Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Xelion

Niet applicatie, maar API centraal

Xelion staat bekend om zijn applicaties. Nu kunnen ook andere bedrijven applicaties maken op Xelion dankzij de API. “Bedrijven kunnen hun applicaties hiermee volledig integreren in Xelion en onze functies in hun applicaties aanroepen”, vertelt Micha Cohen directeur bij Xelion.

Integratie in de eigen werkplek en overal is het credo dat VoIP-leverancier Xelion dit jaar ter harte heeft genomen. Het bedrijf heeft nu al enkele eindgebruikers die de nieuw uitgebrachte Xelion API met veel succes hebben omarmd. “Een van hen is een autodealer met heel veel filialen”, zegt directeur Micha Cohen van Xelion. “Hun hele CRM-systeem, met daarin ook gegevens over de auto’s van hun klanten, is met Xelion geïntegreerd. Ze hebben een eigen client gebouwd waarmee ze veel Xelion functies gebruiken zoals bellen, doorverbinden en presence.”

Het autobedrijf heeft een centraal callcenter voor alle vestigingen. “Als een call van iemand uit Limburg binnenkomt, dan ziet de centrale meteen die locatie en dus krijgt de telefonist ook alle gegevens van de vestiging in Maastricht op zijn scherm”, noemt Cohen. “In de client ziet hij echter ook wie op die locatie beschikbaar is en van welke afdeling. Het is allemaal realtime informatie die ze krijgen, vanuit hun eigen applicaties.”

De centrale kan dus meteen zien of het zin heeft om een doorschakelpoging te ondernemen zodat klanten hun tijd niet met mislukte doorschakelpogingen verdoen. “Het systeem regelt alle intelligentie voor het bedrijf. Bij 40 vestigingen houdt het vele telefoonverkeer naar al die vestigingen twee of drie mensen per vestiging constant bezig. Dat is nu afgelopen. Wanneer op deze manier een halve fte per vestiging wordt bespaard, dan is dat over de hele organisatie 200 fte die wordt uitgespaard. Daar komen slechts een paar fte op de hoofdlocatie voor terug.” Cohen heeft de applicatie inmiddels tijdens het jaarlijkse seminar van Xelion op 27 juni gepresenteerd.

Standaarden en ondersteuning

en de apps zijn de hoekstenen van strategie van Xelion. Het is een uitbreiding op de integratie met standaardpakketten die Xelion al langer biedt. “Nu kun je het zelf, en we merken dat daar heel veel behoefte aan is. Het is nog maar net uit, maar we hebben al meerdere klanten die hier erg leuke applicaties op hebben gebouwd”, zegt Cohen. “Een andere klant heeft bijvoorbeeld narrowcasting gebouwd, waarmee op remote locatie de Xelion functies kunnen worden aangeroepen.” Daarbij gaat het echt om alle functies binnen Xelion, zo uitgebreid of beperkt als de eindgebruikers het willen.

“Als eindgebruikers bijvoorbeeld een webapplicatie willen bouwen waarin alleen de gebruikersstatus kan worden gewijzigd, dan kunnen programmeurs dat in enkele uren uitvoeren.”

Dankzij de API kan maatwerk worden geleverd, zonder dat Xelion dat zelf hoeft te implementeren. Niet alleen levert Xelion de documentatie die nodig is om het ontwikkeltraject goed uit te voeren, ook biedt het bedrijf actieve ondersteuning tijdens het gehele project. “Dat autobedrijf heeft daar een softwarehuis voor ingeschakeld, maar andere partners hebben intern ontwikkelaars die met de API uit de voeten komen.” Bij een project in Groot-Brittannië stuurt Xelion zijn eigen ontwikkelaar naar de klant om het project te ondersteunen. “En we leveren hoe dan ook bijstand met consultancy en trainingen.”

REST

De Xelion API geheel is gebaseerd op REST, wat staat voor de standaard Representational state transfer dat de communicatie tussen webapplicaties en het internet regelt. Hiermee kunnen programmeurs vrij snel aan de slag met de programmeerinterface. Die eenvoud heeft ook weerslag op hoe Xelion de markt in gaat. “Als partners of klanten een verzoek bij ons indienen, dan wijzen we ze in principe op de API als de beste manier om integraties uit te voeren.” Xelion moet zich daarbij ook meer buiten het eigen domein begeven en meedenken over functies buiten de VoIP-functies om. Dit om het samenspel met andere applicaties te kunnen duiden. “Het zou op een gegeven moment zomaar kunnen dat niet onze applicatie bij ons centraal komt te staan, maar de API”, zegt Cohen. “Nu kopen klanten ons product vooral als een heel systeem. Daarin zitten duizenden functies en nu kunnen klanten dus een hele eigen app bouwen op ons product.” De diensten rond de API lijken vooral iets waar vooral grote organisaties de vruchten van plukken, maar zo gaat het bedrijf het volgens Cohen niet specifiek in de markt zetten. “We zien ook dat juist kleine organisaties dit omarmen. Het eerder genoemde narrowcasting-voorbeeld is ontwikkeld door een bedrijf met vijftien man. Juist omdat het allemaal RESTful is, is het heel erg toegankelijk.”

Verdienmodel

De API zelf is kosteloos en het verdienmodel is gestoeld de afzet van reguliere Xelion-licenties. Maar de ontwikkel-community moet zich nog vormen. Daar is de directeur van Xelion optimistisch over. “Heel veel klanten gebruiken het al of willen het gaan gebruiken. Dus we hebben in korte tijd goede adoptie. We merken ook dat het een vraag is die breed leeft, want we krijgen veel goede feedback.” Het gaat volgens Cohen op dit moment over enkele tientallen klanten. “Als we elkaar over een jaar zouden spreken, verwacht ik dat we kunnen het hebben over vijftig à zestig partijen die met de API eigen applicaties hebben ontwikkeld.”

Naast de integratie met bestaande applicatie en de bouw van volledig nieuwe applicaties, is een derde mogelijkheid van de API om de provisioning te versnellen. “Partners kunnen bijvoorbeeld een webpagina optuigen waarin de eindgebruikers alles kunnen laten invoeren, waarna de provisioning automatisch wordt uitgevoerd. Daar is geen handwerk meer voor nodig.” Daarmee wordt de relatie dus technischer, zonder dat dit ten koste gaat van de traditionele verkoop van de Xelionapplicatie zelf. “Sterker nog, onze eigen apps en eigen softphones maken gebruik van dezelfde API. De klanten hebben dus evenveel mogelijkheden om functies aan te roepen als wijzelf.”