Logo Xelion wit

Demo aanvragen

Wil je graag een demo van Xelion? Dat kan! Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Xelion

Wat is een VoIP centrale?

De VoIP centrale is de centrale die telefonie via IP geleverd vanuit de Cloud mogelijk maakt. Een VoIP centrale heeft veel synoniemen, en daardoor ontstaat er weleens wat verwarring. VoIP, Hosted Voice, bellen over internet, Voice over IP, zomaar wat termen die min of meer hetzelfde betekenen. VoIP is de technologie die het mogelijk maakt om spraak te transporteren over het internet of een IP-netwerk.

Hoe werkt een VoIP centrale?

Waar bij de voorgangers van de VoIP centrale telefonie- en dataverkeer gescheiden werd getransporteerd over een analoge lijn en een ISDN verbinding, is het bij hosted voice mogelijk zowel spraak als data over één IP-lijn te transporteren. Doordat de anologe en ISDN lijnen niet meer nodig zijn, is het mogelijk om op iedere plaats te werken waar wenselijk. Telefoonnummers kunnen namelijk gekoppeld worden aan een IP-adres, wat bijvoorbeeld thuis werken mogelijk maakt.

Andere voordelen

Buiten het altijd en overal kunnen werken met het vaste nummer, levert de VoIP centrale nog veel meer handige functionaliteiten, die veel voordeel opleveren ten opzichte van traditionele telefonie. Wachtmuziek, sms berichten versturen, presentielijst, groepsgesprek, meeluisteren, keuzemenu, adressenboek, belgroepen etc. Een kleine greep uit de vele functionaliteiten die VoIP telefonie te bieden heeft. Daarnaast kan de centrale gebruikt worden middels een bureautelefoon, maar er kan ook met het vaste nummer worden gebeld op de pc of mobiele telefoon.

Integreren in bedrijfsprocessen

Van zichzelf heeft VoIP dus uitgebreide mogelijkheden. Maar de ontwikkelingen gaan verder. Veel VoIP centrales kunnen ook geïntegreerd worden met andere softwarepakketten, waardoor het volledig geïntegreerd wordt in de bedrijfsprocessen. Door bijvoorbeeld het telefoniesysteem te integreren met het CRM pakket, kunnen alle klantgegevens centraal worden bewaard. Dat voorkomt dubbele opslag en zorgt ervoor dat iedereen de meest up-to-date data beschikbaar heeft.

Vele namen, vele voordelen

De verschillende termen beschrijven dus allemaal het stukje techniek dat tegenwoordig mogelijk maakt dat bedrijven hun communicatie optimaal kunnen organiseren. Maakt een organisatie op dit moment nog wel gebruik van analoge lijnen, dan is het de moeite waard eens verder te verdiepen in de verschillende VoIP oplossingen. Eén van de grote leveranciers van ISDN heeft aangekondigd in 2019 te stoppen met ISDN. Maar gezien de voordelen die de VoIP is het niet zo erg om over te moeten stappen.